Spagetti Gratin
1 ikat spagetti
1/2 bahagian dada ayam
1 biji kentang (hiris halus)
1 ulas bawang putih
1/4 batang saleri ( hiris halus)
sedikit mix cheese untuk ditabur atas gratin nanti
( jika tiada mix cheese, boleh ganti dgn slice cheese, hiris kecil dan memanjang)
untuk sos putih
3 sudu besar tepung gandum
1sudu besar marjein or butter
1 cawan susu segar
sedikit lada sulah
sedikit garam
1. Mula-mula rebus spagetti ikut lah arahan pada paket tu, 7 minit ke 6 minit ke, lepas tu angkat dan toskan.
2. Mayang halus atau potong dadu kentang, cincang bawang putih,
panaskan olive oil dan tumis bawang putih dan isi ayam, kemudian
masukkan kentang dan batang celery, biarkan agak layu baru masukkan
spagetti, sesuaikan rasa masukkan sedikit garam. angkat dan masukkan
dalam acuan gratin atau remekin. ( pastikan acuan remekin atau ceramic
di gliss dahulu dengan marjerin)
3. Buat Sos putih, masukkan
semua bahan sos kecuali butter dan kacau hingga sebati. Masak dengan api
sederhana, setelah agak pekat baru masukkan butter, jika sos terlalu
pekat boleh tambah sedikit air, sesuaikan rasa, masukkan garam dan
sedikit lada sulah.
4. Curah Sos putih di dalam acuan remekin
tadi dan tabur dengan mix cheese, bakar selama 25 minit atau sehingga
permukaan gratin perang. Ok dah siap, Selamat Mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Spagetti Gratin"
Post a Comment