Sambal Ikan Bilis Petai
Bahan untuk di kisar halus:
10 tangkai cili kering (potong pendek2 dan rebus)
1 labu bawang besar di belah 4.
1/2 inci belacan
1 sudu minyak masak
Bahan-bahan lain
1/2 senduk minyak (utk tumis)
bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
2 keping asam gelugur (jus asam jawa pun boleh)
petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai muda..hiris nipis2
ikan bilis 1 genggam
1 labu bawang besar hiris nipis bulat2
garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
Panaskan minyak..tumis bawang sampai naik kekuningan,masukkan bahan yg dibland..tumis sampai naik bau/pecah minyak..
Masukkan asam keping/jus asam jawa
Masukkan petai dan ikan bilis.tambahkan garam dan gula, last skali masukkan bawang besar yg dihiris bulat2..
Tips:
kalau nak lagi sedap dan berlemak masukkan 1 senduk pati santan pekat akhir sekali..biarkan seketika sebelum padamkan api
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Sambal Ikan Bilis Petai"
Post a Comment