Kerutuk Daging aka Kerutub Daging
Bahan-bahannya:
400 gram daging boneless ( nak guna daging yang ade tulang pun boleh)
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kisar @ cili boh
3 sudu besar serbuk rempah kerutuk
400ml santan pekat + 1 cawan air
sedikit garam
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
sedikit gula dan garam
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
- ros masukkan juga 3 sudu besar tomato ketchup, boleh ganti dengan
tomato puri ataupun 1 biji tomato yang dikisar halus. ( ni kalau tak
letak pun takpe)
( masak
opor daging ni guna pressure cooker, masak 20 minit je, terus daging
lembut dan empuk, memang baguslah kalau masak daging beku guna pressure
cooker ni, jimat masa dan jimat gas)
Caranya:
1. Potong
daging sederhana bentuk kiub, saiz agak-agak je,basuh dan toskan airnya,
kemudian kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Panaskan api dan
tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang, cili kisar, tomato
ketchup serta bahan yang telah dikisar tadi.
2. Setelah naik
bau, rempah kerutuk jadikan pes dan curah dalam periuk, kacau sebati,
kemudian masukkan daging dan satu cawan air.
3.Akhir sekali
masukkan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuah pecah minyak serta
menjadi pekat, sesuaikan rasa, masukkan garam dan sedikit gula. Siap
untuk dihidangkan. Senang, sedap dan menyelerakan. Selamat Mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Kerutuk Daging aka Kerutub Daging"
Post a Comment