Fresh Cream Bun
Bahan-bahanya ( untuk doh roti):
300gram tepung roti
150gram tepung gandum
30 gram susu tepung@skim milk ( kalau tak letak susu tepung pun takpe)
110ml nama kurimu@fresh cream
1 biji telur ( tinggalkan sedikit utk gliss pada permukaan roti nanti)
180ml susu segar@bancuhan susu tepung@air suam
6gram yis
40gram gula
40gram marjerin
1sudu kecil baking powder
Bahan-bahanya eggwash untuk gliss pada permukaan bun nanti
baki telur+ 1 sudu besar susu segar atau air + beberapa titik madu
(sedikit coklat rice sebagai variasi pada nama kurimu pan.
Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua
bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan
Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di
bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di
dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah
menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu,
ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan
dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan
elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan
plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa
yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam.
4.
Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, bahagi doh
pada 3 bahagian, 2 bahagian biarkan plain dan bentukkan bulat, susun
dalam acuan petak, dan biarkan naik dua kali ganda, satu lagi bahagina
masukkan coklat rice, uli sebati kemudian bulatkan kecil-kecil dan susun
dalam loyang kek bulat , Perap dan biarkan sehingga naik dua kali
ganda. Masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit.
5. Setelah
semua bun naik dua kali ganda, gliss permukaan bun dengan bancuhan
telur, akhir sekali bakar pada suhu 170 atau 180 darjah selama 16 ke 18
minit atau sehingga permukaan bun perang.
6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup. Selamat Meroti buat semua.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Fresh Cream Bun"
Post a Comment